T.C.
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
Doç.Dr. YAVUZ SELİM ÇAKMAK

 
 Kişisel Bilgiler
         
İş Adresi : Aksaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Kampüs/AKSARAY 68100 MERKEZ/AKSARAY
İş Telefonu : 3822882175
Fax :
GSM :
e-mail : yavuzselimcakmak@gmail.com
Web :
MSN :
Fakültesi : FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 
        
   
Öğrenim Durumu
Lisans
2004
  Üniversite/Okul Adı : Cumhuriyet Üniversitesi
Fakülte/Enstitü/Birim Adı : Fen-Edebiyat Fakültesi
Bölüm/Program/Ana Bilim Dalı Adı : Biyoloji Bölümü
Tez / Proje Adı :

Y.Lisans
2007
  Üniversite/Okul Adı : Selçuk Üniversitesi
Fakülte/Enstitü/Birim Adı : Fen Bilimleri Enstitüsü
Bölüm/Program/Ana Bilim Dalı Adı : Biyoloji ABD
Tez / Proje Adı : Marketlerde Satılan Çikolatalardaki Trans Yağ Asitlerinin Belirlenmesi

DR
2011
  Üniversite/Okul Adı : Selçuk Üniversitesi
Fakülte/Enstitü/Birim Adı : Fen Bilimleri Enstitüsü
Bölüm/Program/Ana Bilim Dalı Adı : Biyoloji ABD
Tez / Proje Adı : Türkiye'deki Glycyrrhiza L. türlerinin kromatoğrafik yöntemlerle kimyasal bileşimlerinin ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi
   
Bildiği Diller
Yabancı DilSeviye
İngilizceİleri
   
Akademik Ünvanları
ÜnvanKurumYıl
Yrd.Doç.Dr.Aksaray Üniversitesi2012
Doç.Dr.Aksaray Üniversitesi2014
   
İdari Görevler
KurumGörev TanımıTarih Aralığı
Aksaray Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSAKMER)Müdür Yardımcısı03.05.2013 - 08.06.2015
Aksaray Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASÜBTAM)Müdür Yardımcısı07.01.2014 - 29.05.2015
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULUYüksek Okul Müdür13.10.2014 -
   
Uzmanlık Alanları
Biyokimya, Fizyoloji, Antioksidan Aktivite, Kimyasal Analiz (Yağ Asidi Kompozisyonu, Yağ Asidi İzomer Analizi, Organik Klorlu Pestisid Kalıntı Düzeyleri)
   
Kurul / Komisyon Üyeliği
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu-Yüksekokul Kurulu13.10.2014 -
   
Son iki yılda verilen dersler
BİL 181TEMEL BİLGİSAYAR BİLGİLERİ
BİL 181TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ
BMB 102Biyoloji II
BMB 218İnsan Biyolojisi
BMB 219Metabolizma
BMB 303Biyokimya I
BMB 304BİYOKİMYA II
BMB 304Biyokimya II
BMB 305Biyokimya Laboratuvarı I
BMB 306BİYOKİMYA LABORATUVARI II
BMB 306Biyokimya Laboratuvarı II
BMB 311Biyoteknoloji Uygulamaları I
BMB 312Biyoteknoloji Uygulamaları II
BMB 315Biyokimyasal Analizler
BMB 326PROJE/SEMİNER/STAJ
BMB 338METABOLİZMA
BMB 340İNSAN BİYOLOJİSİ
BMB 409KLİNİK BİYOKİMYA
BMB 421BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI I
BMBZ509BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI
BMBZ510SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDAN SAVUNMA SİSTEMLERİ
BMBZ511METABOLİZMANIN DÜZENLENMESİ
BMBZ512BİTKİ BİYOKİMYASI
BMBZ600BİTİRME PROJESİ
BMB500SEMİNER
BMB505AKILLI MALZEMELER I
BMB507SUPRAMOLEKÜLER BİLİM VE TEKNOLOJİ I
BMB509BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI
BMB510SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDAN SAVUNMA SİSTEMLERİ
BMB511METABOLİZMANIN DÜZENLENMESİ
BMB512BİTKİ BİYOKİMYASI
BMB590YÜKSEK LİSANS TEZİ
BMB804UZMANLIK ALAN DERSİ
BMB805UZMANLIK ALAN DERSİ
DOK 225İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İSGZ 520İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK ETMENLERİ
İSGZ 590DÖNEM PROJESİ
LAB 107LABORATUVAR ALET KULLANIMI VE BAKIMI
LAB 109TEMEL KİMYA
LAB 128TEMEL BİYOKİMYA
LAB 227KLİNİK BİYOKİMYA
LAB 235İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
   
Akademik Faaliyetler
  


Yayın Faaliyetleri ( Bölüm I )(Uluslararası)


Scı, Scı- Expanded, Sscı Veya Ahcı Tarafından Taranan Dergilerde Yayınlanmış Bir Tam Makale
A.1 Y.S.Cakmak, G.O.Guler, A.Aktumsek, Trans fatty acid contents in chocolates and chocolate wafers in Turkey, "Czech Journal of Food Science ", 28, (2010), s.177-184
A.2 G.Zengin, Y.S.Cakmak, G.O.Guler, A.Aktumsek, In vitro antioxidant capacities and fatty acid compositions of three Centaurea species collected from Central Anatolia region of Turkey, "Food and Chemical Toxicology ", 48, (2010), s.2638-2641
A.3 H.Yavuz, G.O.Guler, A.Aktumsek, Y.S.Cakmak, H.Ozparlak, Determination of some organochlorine pesticide residues of honeys in Konya, Turkey, "Environmental Monitoring and Assessment ", 168, (2010), s.277-283
A.4 G.O.Guler, Y.S.Cakmak, G.Zengin, A.Aktumsek, K.Akyıldız, Fatty Acid Composition and Conjugated Linoleic Acid (CLA) Content of Some Commercial Milk in Turkey, "Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi ", 16, (2010), s.37-40
A.5 G.O.Guler, Y.S.Cakmak, Z.Dagli, A.Aktumsek, H.Ozparlak, Organochlorine pesticide residues in wheat from Konya region, Turkey, "Food and Chemical Toxicology ", 48, (2010), s.1218-1221
A.6 A.Aktumsek, G.Zengin, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, A.Duran, Screening for in vitro antioxidant properties and fatty acid profiles of five Centaurea L. species from Turkey flora, "Food and Chemical Toxicology ", 49, (2011), s.2914-2920
A.7 G.Zengin, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, A.Aktumsek, Antioxidant capacity and fatty acid profile of Centaurea kotschyi (Boiss. & Heldr.) Hayek var. persica (Boiss.) Wagenitz from Turkey, "Grasas y Aceites ", 62, (2011), s.90-95
A.8 Y.S.Cakmak, G.O.Guler, S.Yigit, G.Caglav, A.Aktumsek, Fatty acid composition and trans fatty acids in crisps and cakes in Turkey market, "International Journal of Food Properites ", 14, (2011), s.822-829
A.9 G.Zengin, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, A.Aktumsek, E.Yildiztugay, Antioxidant properties of methanolic extract and fatty acid composition of Centaurea urvillei DC. subsp. hayekiyana Wagenitz, "Records of Natural Products ", 5, (2011), s.123-132
A.10 G.Zengin, Y.S.Cakmak, G.O.Guler, E.Oguz, A.Aktumsek, M.Akin, Effect of pasteurization temperature on CLA content and fatty acid composition of white pickled cheese, "International Journal of Dairy Technology ", 64, (2011), s.509-516
A.11 G.O.Guler, A.Aktumsek, Y.S.Cakmak, G.Zengin, O.B.Citil, Effect of season on fatty acid composition and n-3/n-6 ratios of zander and carp muscle lipids in Altinapa Dam Lake, "Journal of Food Science ", 76, (2011), s.594-597
A.12 G.Zengin, A.Aktumsek, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, J.Girón-Calle, M.Alaiz, J.Vioque, Nutritional quality of protein in the leaves of eleven Asphodeline species (Liliaceae) from Turkey, "Food Chemistry ", 135, (2012), s.1360-1364
A.13 Y.S.Cakmak, G.Zengin, G.O.Guler, A.Aktumsek, H.Ozparlak, Fatty Acid Composition and ?3/?6 Ratios of the Muscle Lipids of Six Fish Species in Sugla Lake, Turkey, "Archives of Biological Sciences ", 64, (2012), s.471-477
A.14 G.Zengin, A.Aktumsek, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, Y.Kan, Composition of essential oil and antioxidant capacity of Centaurea drabifolia subsp. detonsa (BORNM.) WAGENITZ, an endemic species to Turkey, "Natural Product Research ", 26, (2012), s.1-10
A.15 Y.S.Cakmak, G.Zengin, N.Akkoyunlu, A.Aktumsek, G.O.Guler, Assessment of trans fatty acid and CLA content of Turkish commercial ice creams, "Asian Journal of Chemistry ", 24, (2012), s.2551-2554
A.16 Y.S.Cakmak, A.Aktumsek, A.Duran, Studies on Antioxidant Activity, Volatile Compound and Fatty Acid Composition of Different Parts of Glycyrrhiza echinata L., "EXCLI Journal ", 11, (2012), s.178-187
A.17 Kubra Karakoca, Meltem Asan Ozusaglam, Yavuz Selim Cakmak, Seher Karaman Erkul, ANTIOXIDATIVE, ANTIMICROBIAL AND CYTOTOXIC PROPERTIES OF ISATIS FLORIBUNDA BOISS. EX BORNM. EXTRACTS, "EXCLI Journal ", 12, (2013), s.150-167
A.18 Asan-Ozusaglam M, Cakmak YS, Kaya M, Bioactivity and Antioxidant Capacity of Anabaenopsis sp. (Cyanobacteria) Extracts, "Journal of Algal Biomass Utilization ", , (2013), s.
A.19 G. Zengin, T. Arkan, A. Aktumsek, G. O. Guler, Y. S. Cakmak, A STUDY ON ANTIOXIDANT CAPACITIES AND FATTY ACID COMPOSITIONS OF TWO DAPHNE SPECIES FROM TURKEY: NEW SOURCES OF ANTIOXIDANTS AND ESSENTIAL FATTY ACIDS, "Journal of Food Biochemistry ", 37, (2013), s.646-653
A.20 A. Aktumsek, G. Zengin, G. O. Guler, Y. S. Cakmak, A. Duran, Assessment of the antioxidant potential and fatty acid composition of four Centaurea L. taxa from Turkey, "Food Chemistry ", 141, (2013), s.91-97
A.21 M. Asan-Ozusaglam, Y. S. Cakmak, M. Kaya, The Biotechnological Potential of Artemia salina Fatty Acids, "JOURNAL OF PURE AND APPLIED MICROBIOLOGY ", 7, (2013), s.1567-1575
A.22 A.Aktumsek, G.Zengin, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, A.Duran, Antioxidant potentials and anticholinesterase activities of methanolic and aqueous extracts of three endemic Centaurea L. species, "Food and Chemical Toxicology ", 55, (2013), s.290-296
A.23 M. Kaya, Y. S. Cakmak, T. Baran, M. Asan-Ozusaglam, A. Mentes, and K. O. Tozak, New Chitin, Chitosan, and O-Carboxymethyl Chitosan Sources from Resting Eggs of Daphnia longispina (Crustacea); with Physicochemical Characterization, and Antimicrobial and Antioxidant Activities, "Biotechnology and Bioprocess Engineering ", 19, (2014), s.58-69
A.24 M. Kaya, T. Baran, I. Saman, M. Asan Ozusaglam, Y. S. Cakmak, and A. Mentes, Physicochemical characterization of chitin and chitosan obtained from resting eggs of Ceriodaphnia quadrangula, "Journal of Crustacean Biology ", 34, (2014), s.283-288
A.25 Uysal S, Ceylan R, Zengin G, Aktumsek A, Zengin N, Guler GO, Cakmak YS, Yildiztugay E, Karatas S, Phytochemical Characterization of an Endemic Plant Used as Foodstuff in Turkey Centaurea urvillei subsp stepposa and its Antioxidant Properties, "International Research Journal of Pharmacy ", , (2014), s.
A.26 Kaya M, Baran T, Erdoğan S, Menteş A, Asan Özüsağlam M, Çakmak YS, Physicochemical comparison of chitin and chitosan obtained from larvae and adult Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata), "Materials Science and Engineering C ", , (2014), s.
A.27 Caglayan O, Cakmak YS, Guler GO, Zengin G, Aktumsek A, Evaluating of fatty acid composition of yogurts in Turkey, "Asian Journal of Chemistry ", , (2014), s.
A.28 Cakmak YS, Kaya M, Asan-Ozusaglam M, Biochemical composition and bioactivity screening of various extracts from Dunaliella salina, a green microalga, "EXCLI Journal ", 13, (2014), s.679-690
A.29 Karakoca K, Asan-Ozusaglam M, Cakmak YS, Teksen M, Phenolic Compounds, Biological and Antioxidant Activities of Onobrychis armena Boiss. & Huet Flower and Root Extracts, "Chiang Mai Journal of Science ", , (2015), s.
A.30 Sanda MA, Zengin G, Aktumsek A, Cakmak YS, Evaluation of antioxidant potential of two Daphne species (D. gnidioides and D. pontica) from Turkey, "Emirates Journal of Food and Agriculture ", , (2015), s.
Uluslararası Bir Kurum/Kuruluş Tarafından Düzenlenmiş, Hakemli Bir Kongre/Sempozyum ? Da Sunulmuş ve Kongre Bildiriler Kitabında Veya Bildiriler Cd Sinde Yer Alan Bir Tam Tebliğ
A.1 H.Yavuz, G.O.Guler, A.Aktumsek, Y.S.Cakmak, H.Ozparlak, Determination of some organochlorine pesticide residues of honeys in Konya, Turkey, "The 41st IUPAC World Chemistry Congress ", , (2007), s.188
A.2 Z.Dagli, G.O.Guler, A.Aktumsek, Y.S.Cakmak, H.Ozparlak, Organochlorine pesticide residues in wheat from Konya region, Turkey, "The 41st IUPAC World Chemistry Congress ", , (2007), s.190
A.3 Y.S.Cakmak, G.O.Guler, A.Aktumsek, trans fatty acids of chocolates in Markets in Turkey, "6th Euro Fed Lipid Congress ", , (2008), s.303
A.4 Y.S.Cakmak, G.O.Guler, G.Caglav, A.Aktumsek, Y.Tekeli, Determination of trans fatty acids of cakes in Turkish Markets, "6th Euro Fed Lipid Congress ", , (2008), s.302
A.5 Y.S.Cakmak, G.O.Guler, S.Yigit, A.Aktumsek, Determination of trans fatty acids of chips in markets İn Turkey, "6th Euro Fed Lipid Congress ", , (2008), s.304
A.6 G.Zengin, Y.S.Cakmak, G.O.Guler, E.Oguz, A.Aktumsek, M.Akin, Effect of pasteurization temperature on CLA content and fatty acid composition of cheese, "11th International Nutrition&Dıagnostics Conference ", , (2011), s.46
A.7 G.Zengin, A.Aktumsek, G.O.Guler, Y.S.Cakmak, Y.Kan, Composition of essential oil and antioxidant capacity of C. drabifolia SM. subsp. detonsa (BORNM.) Wagenitz, "11th International Nutrition&Dıagnostics Conference ", , (2011), s.47


Yayın Faaliyetleri ( Bölüm I )(Ulusal)


Ulusal Bir Kurum/Kuruluş Tarafından Düzenlenen Hakemli Bir Kongre/Sempozyum ? Da Sunulmuş ve Konferans Bildiri Kitabında Veya Bildiriler Cd?Sinde Yer Alan Basılmış Bir Tam Tebliğ
A.1 Y.S.Cakmak, A.Aktumsek, Endemik iki Glycyrrhiza L türünün yağ asidi kompozisyonu ve biyolojik çeşitlilik açısından değerlendirilmesi, "X. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi ", , (2011), s.271
A.2 Y.S.Cakmak, A.Aktumsek, A.Duran, Endemik iki Glycyrrhiza taksonunun uçucu yağ bileşimi ve antioksidan aktivitesi, "21. Ulusal Biyoloji Kongresi Uluslararası Katılımlı ", , (2012), s.361
A.3 Y.S.Cakmak, A.Aktumsek, A.Duran, Glycyrrhiza echinata’nın Farklı Kısımlarının Antioksidan Aktivitesi, Uçucu Bileşenleri ve Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Çalışmalar, "21. Ulusal Biyoloji Kongresi Uluslararası Katılımlı ", , (2012), s.


Meslekı ve Diğer Araştırma - Geliştirme Faaliyetleri ( Bölüm I )(Uluslararası)


Uluslararası Bir Kuruluş, Hakem Heyeti Veya Mahkeme İçin Hazırlanmış Bilirkişi/Hakem Raporları (En Çok Üç Rapor)
A.1 African Journal of Biotechnology, (2012)
A.2 African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines , (2012)
A.3 Turkish Journal of Biology, (2012)
A.4 Revista de Biologia Tropical, (2012)
A.5 International Journal of Food Properties, (2012)
A.6 Natural Product Research, (2012)


Meslekı ve Diğer Araştırma - Geliştirme Faaliyetleri ( Bölüm I )(Ulusal)


Ulusal Resmi Veya Özel Kuruluşlar İçin Yapılıp Tamamlanan Projelerde Yürütücü/Yönetici Dışı Görevler İçin
A.1 Marketlerde satılan çikolatalardaki trans yağ asitlerinin belirlenmesi, "SÜBAP ", 8.2006 - 11.2007 , Abdurrahman AKTÜMSEK, Yavuz Selim ÇAKMAK
A.2 Türkiye'de Yayılış Gösteren Dört Centaurea Türünün İnvitro Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi, "SÜBAP ", 12.2010 - 12.2011 , Abdurrahman AKTÜMSEK, Gökhan ZENGİN, Yavuz Selim ÇAKMAK
A.3 Türkiye'deki Glycyrrhiza L. Cinsine Ait Taksonların Antioksidan Kapasiteleri, "TÜBİTAK ", 12.2011 - 12.2013 , Abdurrahman AKTÜMSEK, Yavuz Selim ÇAKMAK
 
  CV Url: obs.aksaray.edu.tr/oibs/akademik/per_akademik_cv.aspx?id=10864&lang=tr